Genel Bilgi

MALİYE BÖLÜMÜ

Maliye biliminin konusunu oluşturan mali olayların, modern toplum hayatının işleyişinde ve devlet yönetiminde çok önemli rol ve etkilere sahip olduğu bilinmektedir. Mali olayların başlıca özelliklerinden birisi de çok yönlü oluşlarıdır. Bu nedenle maliye bilimi yakın ilişki içinde bulunduğu iktisat, hukuk, sosyoloji, siyasi ve idari bilimler ile diğer bazı bilimlerin bir anlamda kesişme alanları üzerinde bir konumda yer almakta ve disiplinler arası bir nitelik taşımaktadır. Bu genel çerçeve içerisinde maliye eğitiminin ana amaçları şu şekilde sıralanabilir: Maliye bilimi ile yakından ilgili iktisat, hukuk, sosyoloji, siyasi ve idari bilimler ve diğer alanlara (Kantitatif bilimler dahil) ait temel bilgilerin sağlam bir şekilde elde edilmesi, Yakın alanlara ait bilgilerin, maliye konuları çerçevesinde bir senteze kavuşturulması ve bu yapı içinde ortaya çıkabilecek yeni birtakım özelliklerin kavranması, Maliyenin amaçlarına uygun olarak, yakın alanlara ait bilgilerden teori ve uygulama alanında yararlanabilme ve gerektiğinde söz konusu alanların elemanlarıyla disiplinler arası ortak çalışmalar yapabilme becerisinin kazanılması.

Maliye bölümünde şu an öğrenci alan iki program bulunmaktadır. Bu programlar Maliye ve Maliye İkinci Öğretim şeklindedir.

Çukurova Üniversitesi’nin Balcalı Kampüsü’nde İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne bağlı bir birim olarak 1993 yılından bu yana faaliyetini sürdüren Maliye Bölümü lisans ve yüksek lisans düzeyinde eğitim vermektedir. Maliye bölümünün kuruluş amacı, kamu ve özel sektörde mali (para ile ilgili) konulara ilişkin sorunlara bilimsel yöntemlerle, gerekli çözümleri geliştirecek elemanları yetiştirmektir. Bu çerçevede maliye eğitiminin ana amaçları şu şekilde sıralanabilir: Maliye bilimi ile yakından ilgili iktisat, hukuk, sosyoloji, siyasi ve idari bilimler ve diğer alanlara (Kantitatif bilimler dahil) ait temel bilgilerin sağlam bir şekilde elde edilmesi, yakın alanlara ait bilgilerin, maliye konuları çerçevesinde bir senteze kavuşturulması ve bu yapı içinde ortaya çıkabilecek yeni birtakım özelliklerin kavranması, maliyenin amaçlarına uygun olarak, yakın alanlara ait bilgilerden teori ve uygulama alanında yararlanabilme ve gerektiğinde söz konusu alanların elemanlarıyla disiplinler arası ortak çalışmalar yapabilme becerisinin kazanılması.

Maliye bölümünde eğitim İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi dersliklerinde verilmektedir. Maliye bölümünde staj isteğe bağlıdır. Maliye bölümü mezunları özellikle Maliye ve İçişleri Bakanlıklarında, Hazine Müsteşarlığında, Devlet Planlama Teşkilatında, Değişik kamu ve özel banka ve kurumlarda görev almaktadırlar.

Genel anlamda ekonomik ve mali konulara, özel anlamda da vergi ile ilgili konulara ilgim olduğundan ve mezuniyet sonrasında hem özel hem de kamu sektöründe tercih edilen bir bölüm olduğundan maliye bölümünü tercih edecek öğrencilerin bu alanlara ilgi duyması beklenir.  Adana genel olarak güzel ve pek çok olanağa sahip olan büyük bir şehirdir. Çukurova Üniversitesi’nin Balcalı Kampüsü ise Seyhan gölünün kenarında büyüleyici bir manzaraya sahip yeşillikler içerisinde harika bir kampüs. Aynı zamanda Türkiye’de en çok tercih edilen üniversitelerden birisidir.. Bölümümüzdeki öğretim üyesi kadrosu deneyimli ve alanlarında uzman isimlerden oluşur.